Spaghetti z sosem i kuleczkami z mięsa
Spaghetti z sosem to kolejne ukochane danie moich dzieci :) Tym razem, przemyciłam w sosie .. dynię i kuleczki z mięsa.
Spaghetti z sosem i kuleczkami z mięsa
- 1/2 opakowanie spaghetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik sosu pomidorowego / lub passaty z pomidorów
- 30 dkg upieczonej dyni
- olej
- sól / pieprz do smaku
- łyżeczka rozmarynu
Kuleczki z mięsa
- 30 dkg łopatki wieprzowej ( mielę w domu )
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Mieszamy z mięsem i formujemy malutkie kuleczki.
Obieramy czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy czosnek i cebulę. Lekko podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy całość sosem pomidorowym. Dokładamy delikatnie nasze kuleczki z mięsa i całość gotujemy ok. 30 minut. Jeśli sos będzie za bardzo odparowywał możemy go ewentualnie uzupełnić wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W ostatniej chwili dodajemy rozmaryn i delikatnie mieszamy.
Spaghetti gotujemy al’dente.
Podajemy makaron na to sos, można dodać starty ser :)
Smacznego !