Spaghetti z pastą z bakłażana

Spaghetti z pastą z bakłażana
przepis:

1 bakłażan

2 łyżki przecieru pomidorowego

ser grana padano

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

świeża bazylia

oliwa

200 g spaghetti pełnoziarnistego

Bakłażan przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać, skropić oliwą.

Połówki bakłażana ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180º C.

Po upieczeniu, wyjąć miąższ bakłażana ze skórki, a następnie dokładnie zmiksować go dodając czosnek, sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej pastę z bakłażana i przecier pomidorowy, chwilę smażyć, a następnie dodać makaron. Wymieszać.

Gotowe danie posypać posiekanymi listkami bazylii i utartym serem.

Zdjęcie - Spaghetti z pastą z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów