Spaghetti z pastą z bakłażana
przepis:
1 bakłażan
2 łyżki przecieru pomidorowego
ser grana padano
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
oliwa
200 g spaghetti pełnoziarnistego
Bakłażan przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać, skropić oliwą.
Połówki bakłażana ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180º C.
Po upieczeniu, wyjąć miąższ bakłażana ze skórki, a następnie dokładnie zmiksować go dodając czosnek, sól i pieprz do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej pastę z bakłażana i przecier pomidorowy, chwilę smażyć, a następnie dodać makaron. Wymieszać.
Gotowe danie posypać posiekanymi listkami bazylii i utartym serem.