Spaghetti z mięsem

Spaghetti z mięsem
Kolejne improwizowane makaronowe danie, tym razem dla mięsożerców. Szczególne uznanie zyska u tej części populacji, która kręci nosem, ilekroć obiad jest jarski (czyli przeważnie faceci) ;)

Zdjęcie - Spaghetti z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPAGHETTI Z MIĘSEM
(przepis na 4 osoby)
400g makaronu spaghetti ( mnie pełnoziarniste),
400g mielonej wołowiny,
kilka plasterków wędzonego boczku,
duża czerwona papryka,
kilka sztuk pieczarek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200-250ml śmietanki 12% do sosów,
2 łyżki oleju lub oliwy,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz

Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone na paseczki boczek, paprykę i pieczarki, smażyć chwilę. Dodać posiekany czosnek i zamieszać, uważając by się nie przypalił. Wrzucić mięso mielone i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będzie zupełnie dobre. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i dolać śmietankę (ilościowo wedle uznania).
W tak zwanym międzyczasie ugotować al dente makaron, odcedzić, NIE przelewać zimną wodą i od razu połączyć z sosem mięsnym. Sprawnie wymieszać i od razu podawać.

Kategorie przepisów