Spaghetti z białymi szparagami i truflami
Wykwintne połączenie białych szparagów z truflami tworzy dzisiejsze błyskawiczne, minimalistyczne danie.
Szybki, lekki i wyjątkowy obiad przygotujesz dosłownie w 15 minut. Szparagi ugotowałam razem z makaronem. W międzyczasie na patelni przygotowałam masełko truflowe i voila - majowa uczta gotowa! Nie masz trufli, nie szkodzi, zastąp je oliwą lub podrasuj smak solą truflową.
Doskonałe składniki to gwarant pysznego i wyjątkowego dania. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
250 g makaronu
500 g białych szparagów
2 łyżki masła
2-3 małe trufle (ze słoiczka w słonej zalewie)
30 g parmigiano reggiano
oliwa truflowa/sól truflowa
pieprz z młynka
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Obrać szparagi kierująć nożyk od główki do dołu szparaga, główki pomijając. Pociąć szparagi w kilkucentymetrowe kawałki
- zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu. Ponieważ moje spaghetti wymagało 8 minut gotowania dodałam do gotujacej wody makaron razem z kawałkami szparagów. Główki szparagów dorzuciłam na 3 minty przed końcem gotowania
- w międzyczasie rozgrzać masło na patelni, a jak się spieni zebrać pianę. Pokrój lub zetrzyj na hebelku trufle na cienutkie plasterki. Dołóż do masła i podgrzewaj przez kilka minut, aż poczujesz truflowy aromat
- odcedzić makaron na durszlaku zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Dodać makaron na patelnię i zerztrzeć połowę sera, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, w razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu i 1 łyżke oliwy truflowej
- wyłożyć makaron na podgrzane talerze, oprószyć czarnym pieprzem, zetrzeć resztę sera. Podać sól truflową. Lampka rieslinga mile widziana