Spaghetti z anchois
Do przygotowania tego prostego, ale rewelacyjnego w smaku sosu, użyłam nie jednego ząbka czosnka a cała główkę. Wyszło pyszne, niesamowicie aromatyczne! A jeszcze anchois mmm... wiem, wiem, nie każdy lubi, ale ja bardzo:)
Spaghetti z anchois
Składniki:
- 50 dag spaghetti
- zabek czosnku (lub więcej)
- oliwa z oliwek
- puszka anchois
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ew. kapary i pokrojone w plasterki oliwki
Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać odsączone z oleju anchois. Smażyć kilka minut, rozdrabniając rybki drewnianą łyżką. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować sos na dużym ogniu kolejne kilka minut, posolić. Ugotować makaron al dente. Odcedzić i wrzucić go do garnka z sosem, wymieszać, dodając dużą ilość pieprzu. Potrawę można posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i kaparami.
Smacznego!
źródło: "Makarony po włosku" z serii "Lubię gotować"
Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".