Spaghetti z anchois

Spaghetti z  anchois

Do przygotowania tego prostego, ale rewelacyjnego w smaku sosu, użyłam nie jednego ząbka czosnka a cała główkę. Wyszło pyszne, niesamowicie aromatyczne! A jeszcze anchois mmm... wiem, wiem, nie każdy lubi, ale ja bardzo:)

Zdjęcie - Spaghetti z  anchois  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti z anchois

Składniki:

  • 50 dag spaghetti
  • zabek czosnku (lub więcej)
  • oliwa z oliwek
  • puszka anchois
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. kapary i pokrojone w plasterki oliwki

 

Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać odsączone z oleju anchois. Smażyć kilka minut, rozdrabniając rybki drewnianą łyżką. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować sos na dużym ogniu kolejne kilka minut, posolić. Ugotować makaron al dente. Odcedzić i wrzucić go do garnka z sosem, wymieszać, dodając dużą ilość pieprzu. Potrawę można posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i kaparami.

Zdjęcie - Spaghetti z  anchois  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Spaghetti z  anchois  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

źródło: "Makarony po włosku"  z serii "Lubię gotować"

Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

Kategorie przepisów