Spaghetti Puttanesca
Włoski klasyk którego nazwy lepiej nie przekładać na język polski. Dla wielbicieli słonych sardeli i chili które dominują w smaku. Sos puttanesca może być serwowany z każdym innym rodzajem makaronu. Suszone pomidory nie są wymaganym dodatkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem filecików, chili, kaparów oraz czosnku. Kiedy fileciki się rozpadną dodać pomidory z puszki, oliwki oraz pomidory suszone. Gotować na małym ogniu około 20 minut, pod koniec dodać posiekaną pietruszkę. Makaron ugotować i połączyć z sosem. Podawać posypane parmezanem.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 400g spaghetii
- puszka krojonych pomidorów
- 6 filecików anchovies
- 6 suszonych pomidorów
- 100g czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- czosnek, suszone płatki chili, parmezan
Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem filecików, chili, kaparów oraz czosnku. Kiedy fileciki się rozpadną dodać pomidory z puszki, oliwki oraz pomidory suszone. Gotować na małym ogniu około 20 minut, pod koniec dodać posiekaną pietruszkę. Makaron ugotować i połączyć z sosem. Podawać posypane parmezanem.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));