Spaghetti bolognese
Powinnam wiele rzeczy zmienić tak jak na przykład częściej robić dania z makaronem, kaszą i ryżem. Na początek przypomniałam sobie jak się robi spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób.
Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego, 1 całe opakowanie makaronu spaghetti, 125 g koncentratu pomidorowego, 2 cebule pokrojone w kostkę, 1 gotowy sos bolognese 500 g, sól, pieprz, majeranek, 3 – 4 listki świeżej bazylii, papryka ostra
Sposób wykonania:
Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut.
Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.
Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera. Smacznego :-)