Spaghetti bolognese - moja wersja :)
Lubię wszelkiego rodzaju makarony , więc na moim stole często gości spaghetti . Chyba w moim drzewie genealogicznym musiał się zabłąkać jakiś Włoch , bo kuchnia śródziemnomorska bardzo mi odpowiada :)
Składniki :
- 20 dag mięsa mielonego
- 2-3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- garść zielonych oliwek
- oregano , sól , pieprz
- 1 łyżeczka śmietany
- starty żółty ser
- oliwa z oliwek
- makaron spaghetti
Czosnek rozgnieść lub posiekać , podsmażyć na oliwie . Dodać mięso mielone , usmażyć . Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i trochę wody ( ok.4-5 łyżek ) . Doprawić oregano , solą i pieprzem , wrzucić pokrojone w plasterki oliwki . Dodać łyżeczkę śmietany , wymieszać .
Ugotować makaron "al dente" , odcedzić , przelać zimną wodą i nie odsączając wrzucić z powrotem do garnka . Postawić na ogniu , wrzucić sos , wymieszać , a następnie dodać starty żółty ser - wymieszać i od razu podawać .