Spaghetti Amatriciana
![Spaghetti Amatriciana](/obrazek/duze/spaghetti-amatriciana-166792.jpeg)
![Zdjęcie: Spaghetti Amatriciana Zdjęcie - Spaghetti Amatriciana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/166792.jpeg)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 250g boczku wędzonego
- 2 cebule czerwone
- 100ml białego wina półwytrawnego
- 250g spaghetti
- 100g sera Dziugas (lub Pecorino)
- suszona papryka chili (młynek)
- sól, pieprz
Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na patelni, gdy będzie lekko rumiany dodać cebulę i paprykę chili i smażyć do zeszklenia cebuli. Dolać wino, wymieszać i zredukować na ogniu o połowę. Dorzucić pomidory i gotować dopóki płyn prawie całkowicie nie wyparuje. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować al dente i dodać sos oraz starty ser.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));