Spaghetti alla putanesca
Zagadka: z jakiej książki zaczerpnęłam ten przepis?
Zagadka oczywiście banalna, bo z czegóżby, jak nie z "Kuchni włoskiej". To już kolejny przepis z tej książki i wszystkie jak na razie wychodzą super.
Nazwę tej potrawy można by przetłumaczyć jako "spaghetti dziewczyny lekkich obyczajów", ale dlaczego się to tak nazywa, nie mam pojęcia.
Składniki:
makaron spaghetti w odpowiedniej ilości
500 g pomidorów (ja dałam pomidory z puszki w zalewie)
szklanka drobno pokrojonych czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
kilka filecików anchovis
sól, pieprz, oregano
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Posiekaj czosnek i papryczkę, smaż na oliwie do momentu, kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj pomidory, oliwki i kapary, oraz drobno pokrojone anchovis.
Duś przez około 15 minut, dodaj pieprz i oregano - z solą wszystko zależy od tego, jak słone były Twoje anchovis i kapary.
Polej makaron sosem i podawaj.