Spaghetti alla putanesca

Spaghetti alla putanesca

Zagadka: z jakiej książki zaczerpnęłam ten przepis?

Zagadka oczywiście banalna, bo z czegóżby, jak nie z "Kuchni włoskiej". To już kolejny przepis z tej książki i wszystkie jak na razie wychodzą super.

Nazwę tej potrawy można by przetłumaczyć jako "spaghetti dziewczyny lekkich obyczajów", ale dlaczego się to tak nazywa, nie mam pojęcia.

Składniki:

makaron spaghetti w odpowiedniej ilości

500 g pomidorów (ja dałam pomidory z puszki w zalewie)

szklanka drobno pokrojonych czarnych oliwek

2 łyżki kaparów

1 papryczka chilli

2 ząbki czosnku

kilka filecików anchovis

sól, pieprz, oregano

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

Posiekaj czosnek i papryczkę, smaż na oliwie do momentu, kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj pomidory, oliwki i kapary, oraz drobno pokrojone anchovis.

Duś przez około 15 minut, dodaj pieprz i oregano - z solą wszystko zależy od tego, jak słone były Twoje anchovis i kapary.

Polej makaron sosem i podawaj.

Kategorie przepisów