Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Włoski klasyk w pełni zasługujący na swoją popularność. Jest tak pyszny, że zrobiłam tylko kilka szybkich fotek i rzuciłam się do jedzenia ;)

Dość długo zbierałam się do zrobienia tego dania, gdyż wydawało mi się trudne. Nic bardziej mylnego. Makaron nie dość, że jest błyskawiczny to też prosty w wykonaniu. Wystarczy tylko przypilnować go w ostatniej fazie i po prostu musi wyjść. Przepisów na carbonarę jest bardzo dużo i pewnie każdy prawdziwy. To tak jak z polskim rosołem – niby taki sam, ale każda gospodyni ma własną recepturę. Ja wybrałam kombinację kilku przepisów, aby dopasować do własnych upodobań i potrzeb. Sami możecie kombinować – zrezygnować z pieczarek czy cebuli lub dodać coś od siebie. Nie polecam jednak dodawać całych jajek. Smak sosu na samych żółtkach jest nieporównywalnie lepszy i sos łatwiej i ładniej gęstnieje. Białka możecie zużyć do różnych deserów lub zamrozić w woreczkach do wykorzystania w przyszłości. I jeszcze chciałam zwrócić uwagę na rozmaryn. Jest to rzadko występujący dodatek do tego makaronu, ale idealnie do niego pasuje. Od kiedy raz wypróbowałam połączenia carbonary i świeżego rozmarynu uległam mu już na zawsze.

Zdjęcie - Spaghetti alla Carbonara  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti – polecam pełnoziarnisty
  • 200g pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g boczku
  • 5-6 żółtek
  • 300ml gęstej śmietany 18%
  • 25g masła
  • 100g parmezanu/pecorino lub dziugasa
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wstawić wodę na makaron. Pieczarki pokroić w cienki plasterki, boczek w kostkę lub paski, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Makaron wrzucić do osolonego wrzątki u ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pieczarki do odparowania płynu. Zdjąć je z patelni i wrzucić na nią boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i czosnek i podsmażyć mieszając do zeszklenia. W misce wymieszać śmietanę z żółtkami, serem i solą i pieprzem do smaku. Z rozmarynu oberwać listki i dodać je na patelnię. Makaron odcedzić niezbyt dokładnie (powinny zostać ok. 2 łyżki wody, aby nie był suchy) – jeśli będzie gotowy wcześniej niż reszta składników, należy trzymać go w cieple. Na patelnię dodać makaron i za pomocą dwóch widelców wymieszać z resztą jej zawartości – wszystko dobrze podgrzać. Wyłączyć gaz pod patelnią i zalać makaron mieszanką jaj i śmietany. Szybko wymieszać wszystko za pomocą widelców. U mnie w tym momencie sos osiągnął odpowiednią gęstość, dzięki ciepłu składników, ale jeśli u Was wyszedłby zbyt rzadki można go delikatnie podgrzać na małym ogniu – przy czym trzeba uważać, aby jajka się nie ścięły. Podawać natychmiast po przyrządzeniu na podgrzanych talerzach posypane parmezanem i przybrane rozmarynem.

Smacznego!

Zdjęcie - Spaghetti alla Carbonara  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów