Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
Z cyklu prosto, szybko i smacznie. Papryczka i czosnek to mocny akcent smakowy a przy tym składniki niezwykle aromatyczne. Makaron i oliwa - klasyk na talerzu. Całość to może i banalne, ale za to bardzo smaczne połączenie.
Składniki (1 porcja)
- 80 g makaronu (u mnie jak zawsze durum)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża ostra papryczka (lub dwie małe)
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
Ugotować makaron al dente.Na patelni rozgrzać oliwę. Na małym ogniu krótko podsmażyć posiekany czosnek i papryczkę. Ważne żeby czosnek się tylko lekko zarumienił. Długo smażony będzie gorzki. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać całość. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dodać posiekaną pietruszkę, szybko wymieszać całość na patelni (żeby pietruszka "nie zwiędła). Wyłożyć na talerz i zajadać się ze smakiem :)*Przepis znaleziony w "czosnkowym" dodatku do Kuchni.