Spaghetti aglio e olio
Spaghetti aglio e olio - czyli z czosnkiem i oliwą, jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Jest tak proste, że nie sposób go zepsuć, tak więc nawet największy antytalent kuchenny ma okazję przy tym daniu zabłysnąć. Jedyną wadą tego dania jest to, że trzeba jeść je w towarzystwie... inaczej nasi bliscy mogą nie wytrzymać czosnkowego aromatu :)
Składniki:
makaron spaghetti w odpowiedniej ilości (przepis na 2 porcje)
4-5 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
pół pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
parmezan do posypania
oliwa z oliwek
Czosnek i chilli drobno posiekaj. Ugotuj spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chilli, smaż przez kilka minut (czosnek powinien być leciutko zarumieniony - jeśli się przypali, zgorzknieje). Pod koniec smażenia dodaj pietruszkę. Ugotowane spaghetti przełóż na patelnię i dobrze wymieszaj z oliwą. Rozłóż na talerze, posyp serem i podawaj. Do tej potrawy pasuje najlepiej białe wytrawne wino.