Sos z cukinii na zimę

Sos z cukinii używam zamiast ketchupu czy koncentratu do spaghetti czy innych potraw, naprawdę dobry i zdrowszy...

Zdjęcie - SOS Z CUKINII NA ZIMĘ   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1,2 KG CUKINII

6 ŁYŻEK BRĄZOWEGO CUKRU

4 PAPRYKI CZERWONE

500 ML KONCENTRATU POMIDOROWEGO

3 CEBULE

SÓL DO SMAKU

PIEPRZ 1 ŁYŻECZKA

PAPRYKA SŁODKA W PROSZKU 1,5 ŁYŻECZKI

1 GŁÓWKA CZOSNKU

Cukinie umyć i oczyścić następnie zetrzeć na tarce jarzynowej i posolić. Cukinię przełożyć do garnka i dusić. Paprykę upiec w piekarniku i z jeszcze ciepłej zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i przełożyć do cukinii. Następnie cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju z oliwek - wrzucić do cukinii - wszystko wymieszać z przyprawami oraz zmiażdżonym czosnkiem i dusić pod przykryciem. W między czasie dolać przegotowanej wody aby sos nie był zbyt gęsty - zagotować i zmiksować. Przygotować słoiczki i przełożyć sos do 3/4 wysokości zakręcić i pasteryzować 20 minut od zagotowania wody. Następnie wyjąć na ręczniki i zawinąć zostawiając do całkowitego przestudzenia.

Zdjęcie - SOS Z CUKINII NA ZIMĘ   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy