Sos z cukinii na zimę
Sos z cukinii używam zamiast ketchupu czy koncentratu do spaghetti czy innych potraw, naprawdę dobry i zdrowszy...
1,2 KG CUKINII
6 ŁYŻEK BRĄZOWEGO CUKRU
4 PAPRYKI CZERWONE
500 ML KONCENTRATU POMIDOROWEGO
3 CEBULE
SÓL DO SMAKU
PIEPRZ 1 ŁYŻECZKA
PAPRYKA SŁODKA W PROSZKU 1,5 ŁYŻECZKI
1 GŁÓWKA CZOSNKU
Cukinie umyć i oczyścić następnie zetrzeć na tarce jarzynowej i posolić. Cukinię przełożyć do garnka i dusić. Paprykę upiec w piekarniku i z jeszcze ciepłej zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i przełożyć do cukinii. Następnie cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju z oliwek - wrzucić do cukinii - wszystko wymieszać z przyprawami oraz zmiażdżonym czosnkiem i dusić pod przykryciem. W między czasie dolać przegotowanej wody aby sos nie był zbyt gęsty - zagotować i zmiksować. Przygotować słoiczki i przełożyć sos do 3/4 wysokości zakręcić i pasteryzować 20 minut od zagotowania wody. Następnie wyjąć na ręczniki i zawinąć zostawiając do całkowitego przestudzenia.