Sos winegret
Świetny sosik do sałatek delikatny, lekko słodkawy i ostry na końcu uwielbiam go , czasem dodaje jeszcze do niego czasem siekane orzechy włoskie … Trzymać go trzeba w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce i zużyć w ciągu trzech miesięcy .
1/2 SZKLANKI OLEJU ROŚLINNEGO
1 ŁYŻKA PŁYNNEGO MIODU
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO
1 ŁYŻKA OCTU JABŁKOWEGO
1/2 ŁYŻECZKI SOLI
SZCZYPTA PIEPRZU
1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
Do słoiczka wlewamy olej, dodajemy ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, płynny miód przyprawy oraz musztardę. Słoiczek zakręcamy i wstrząsamy nim tak by wszystkie składniki się połączyły – odkręcamy i próbujemy – doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.