Sos tatarski
Sos tatarski to jeden z najbardziej lubianych sosów, przynajmniej w Polsce. Jest jednak popularny nie tylko w naszym kraju, ale i w wielu innych państwach. Bazę sosu stanowią zawsze marynowane warzywa , majonez i zioła. W niektórych przepisach spotyka się także dodatek jajka, kaparów czy musztardy.
Bez względu na zestawienie składników, sos tatarski jest zawsze pyszny i doskonale pasuje do wędlin, mięs na zimno, jajek na twardo, kanapek, śledzi, a nawet frytek ;)
Sos ten to dla wielu osób pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.
SOS TATARSKI
3 ogórki konserwowe,
5-6 szt. marynowanych pieczarek lub innych grzybów,
½ niewielkiej cebuli,
1 jajko,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 solidne łyżki majonezu,
3 solidne łyżki gęstego jogurtu,
1 łyżeczka musztardy,
sól i pieprz
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, wyjąć żółtko.
Białko, ogórki, pieczarki i cebulę bardzo drobno posiekać – można użyć do tego blendera kielichowego, wówczas rozdrobnienie wszystkiego zajmie dosłownie parę sekund.
Do posiekanych warzyw dodać majonez, jogurt, musztardę i żółtko przetarte przez sitko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce do najmniej 1 godzinę.