Sos Romesco podany do pieczonych warzyw


Zdjęcie - Sos Romesco podany do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podanie zimnego sosu do upieczonych warzyw lub grillowanego mięsa w wielu krajach jest praktykowane i sprawdza się znakomicie. Tak jak zakochałam się w tzatzikach podawanych z gyrosem, które smakowałam gdy po raz pierwszy byłam w Grecji (w latach 90-tych). Tak teraz pokochałam sos Romesco. Znakomity. Pasuje do pieczonych warzywach czy grillowanego mięsiwa:-) Niebo w gębie:-) Na ten słynny kataloński sos składają się zazwyczaj czerwona papryka, migdały, chleb, ostra papryka i dobra oliwa. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży, ale można goprzechowywać również w lodówce do 2 dni. W Hiszpanii podają go do dań z grilla, w szczególności do kurczaka, przepiórki, młodej cebuli, pora oraz ośmiornicy. Spróbujcie tego połączenia koniecznie!
Zdjęcie - Sos Romesco podany do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pęczek młodych buraków pokrojonych na ćwiartki,
  • pęczek młodych marchewek,
  • pęczek rzodkiewek,
  • można dodać szparagi zielone i inne młode warzywa,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki płatków chili,
  • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

+ sos Romesco do podania (przepis poniżej).
Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 ° C i wyłożyć umyte wszystkie warzywa do formy żaroodpornej. Dodać oliwę, przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Zapiekać około 30 minut. Podawać z sosem Romesco.
Zdjęcie - Sos Romesco podany do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sos Romesco - składniki:

  • 40 g migdałów bez skórki lub płatki migdałowe,
  • 1 upieczona obrana ze skórki papryka,
  • 1posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 dojrzały pomidor bez skórki i pestek,
  • 0,5 kromki białego chleba bez skórki,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 50 ml oliwy extra vergine,
  • sól
  • słodka papryka
  • chili w proszku lub świeża (ilość wg uznania),
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie: Migdały lub płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Zmiksować w malakserze pieczoną paprykę, migdały, czosnek i pastę pomidorową, dodać chleb, a następnie ocet, stopniowo dolewać oliwę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zdjęcie - Sos Romesco podany do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy