Sos do grilla ketchupowo-majonezowy
Podczas grillowania na stole oprócz ketchupów i musztard swoje miejsce na stole powinny mieć również sosy. Szczególnie lubianym sosem, który dobrze komponuje się z mięsem jest sos ketchupowo-majonezowy. Jest naprawdę bardzo smaczny i świetnie pasuje zarówno do każdego rodzaju mięs, jak i grillowanych warzyw. Ja podaję go do karkówki, szaszłyków czy grillowanej cukinii. Sos ten sprawdzi się również jako wspaniały dodatek do pizzy, czy kanapek.
Przepis na sos ketchupowo-majonezowy na grilla
składniki:
5 łyżek ulubionego majonezu
2,5 łyżki ulubionego ketchupu
1 mały kawałek czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos do grilla
Czosnek przepuszczamy przez praskę, paprykę ścieramy na tarce o grubych okach i mieszamy z resztą składników. Przed podaniem chłodzimy minimum 15 minut. Gotowym sosem smarujemy kanapki, pizzę lub dodajemy do mięs i warzyw z grilla.
Smacznego!
Sprawdź również przepisy na:
Karkówka- przepis na karkówkę w marynacie piwnej. Pyszne i soczyste mięso z ostrą nutą.
Karkówka z miodem - przepis na słodko ostrą karkówkę. Mięso jest aromatyczne, pełne smaku.
Chicken burgery- pyszne domowe burgery z grillowanym, drobiowym kotletem.