Sos czekoladowy
Przepis genialny w swej prostocie. Tylko dwa składniki wystarczą, aby błyskawicznie przygotować pyszny dodatek do deserów. Można polewać nim lody, placuszki albo owoce, lub co tylko jeszcze chcecie.
przepis z książki Gordona Ramsay'a "Desery"
Składniki :
- 100 g czekolady dobrej jakości - gorzkiej, mlecznej lub białej
- 150 ml śmietanki kremówki
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka. Dodać śmietankę.
Rondelek postawić na najmniejszym ogniu, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły - sos powinien mieć jednorodną konsystencję. Ostudzić, aż sos będzie letni.
Jeżeli przygotowujemy sos w mikrofali, należy składniki włożyć do żaroodpornej miski, wstawić na 1,5 minuty do kuchenki nastawionej na wysoki poziom. Z podgrzanymi składnikami postępować jak wyżej.