Sos chrzanowy na zimno

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

Zdjęcie - Sos chrzanowy na zimno  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

 

         W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

         Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

 

 

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)

Placek drożdżowy ze śliwkami (…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Murzynek mamy Urszulki

Murzynek mamy Urszulki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jagodzianki

Jagodzianki

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Rosół z kluchami

Rosół z kluchami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczeń z jajkiem + film

Pieczeń z jajkiem + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Jajka faszerowane pieczarkami
2

Jajka faszerowane pieczarkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Jajka w różowym majonezie

Jajka w różowym majonezie

food² food²
Food Square

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Jajka faszerowane pastą z tuńc…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek