Sos chili z czosnkiem
Chili można wykorzystywać na różne sposoby. Niestety świeże szybko się psuje, dlatego warto zrobić z niego sos i przechowywać w lodówce. Jako dodatek do różnych dań bardzo lubię sos chili z czosnkiem. Chińskie pierożki, albo baozi maczane w tym sosie smakują wspaniale. Pasuje też do frytek ;). Nie wiem dokładnie jaki jest termin przydatności mojego sosu, bo nigdy nie przetrwał dłużej niż 2 miesiące :).
Przepis na sos chili z czosnkiem
7-8 papryczek chili
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu ryżowego
szczypta cukru do smaku
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
Chili kroję w kawałki nie usuwając ze środka pestek. Ząbki czosnku kroję na 4 części. Wrzucam chili i czosnek do blendera, ale używam go bardzo ostrożnie, tak aby nie powstała jednolita masa, ale żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i odpowiednio rozdrobniły. Dodaję sól i cukier oraz 2 łyżki wody i 1 łyżkę octu ryżowego, mieszam dokładnie i wrzucam wszystko na małą patelnię. Na małym ogniu podgrzewam chili, dopóki prawie cała woda nie wyparuję. Wlewam drugą łyżkę octu ryżowego, czekam aż się zagotuje i odstawiam z gazu. Czekam aż wystygnie i przekładam do słoiczka. Idealne do pierożków, jako dodatek do innych dań, co kto lubi :).
Smacznego !