Sos bolognese / sos boloński

Sos bolognese / sos boloński

Zdjęcie - Sos bolognese / sos boloński - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWstęp będzie bardzo krótki, ponieważ o sosie przyrządzonym wg tego przepisu nie trzeba mówić dużo. Jest po prost rewelacyjny, intensywny, bogaty w smaku, aromatyczny, najlepszy sos boloński jaki miałam okazję jeść. Po wypróbowaniu tego przepisu, z ręką na sercu mogę przysiąść, że nigdy więcej nie sięgnę po gotowca, co niestety zdarzało mi się robić:) Polecam!
Sos bolognese / sos boloński* (4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g masła
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 120 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę z masłem, wrzucam cebulę, smażę na średnim płomieniu, pod przykryciem ok 10 min do czasu aż cebula stanie się szklista. Dodaję seler i marchew, mieszam, smażę pod przykryciem ok 10 min do czasu aż warzywa staną się miękkie. Dodaję czosnek, mieszam smażę ok 1 min. Następnie na patelnie wrzucam mięso. Smażę mieszając od czasu do czasu ok 10 min do momentu aż mięso straci czerwony kolor i zacznie lekko się rumienić. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam, smażę przez ok 3-5 min. Kolejno dodaję białe wino i 120 ml wody (jeśli nie dodaję wina wlewam 250 ml wody), przykrywam patelnie pokrywką, duszę całość na małym płomieniu, mieszając okazjonalnie, ok 1 ½ h. W między dodaję czasie kolejne 120 ml wody (to nie jest konieczne) jeśli sos zbyt szybko odparowuje. Gotowy sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, podaję z ugotowanym al dente makaronem.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki wyd. Phaidon pt. 'The silver spoon'.

Kategorie przepisów