Sos bolognese na zapas

Sos bolognese na zapas

Zdjęcie - Sos bolognese na zapas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam zamrażać jedzenie. Oprócz miksera, zamrażarka jest moją największą kuchenną przyjaciółką :) Pomaga mi zimą wyczarować cudnie pachnący sorbet truskawkowy albo tartę z jagodami... Dzięki niej mam przez cały rok aromatyczny koperek do ziemniaków... natkę pietruszki do zupy... fasolkę... lód do chłodzenia napojów...
Ale najcenniejszą rzeczą jaką mi ofiarowuje jest czas. Dzięki jej niezastąpionej pomocy mam więcej czasu i dla bliskich i dla siebie.
Wypracowałam w sobie nawyk przygotowywania jedzenia na zapas. Moja zamrażarka jest cały czas zapchana po brzegi. Pudła, pudełka i pudełeczka, czasem woreczki pełne sosów, mięska, zup i ciasta. Leżą sobie spokojnie zahibernowane i czekają na swoją kolej.
Przekonałam się, że przygotowanie np. zupy z podwójnej ilości składników zajmuje tyle samo czasu, co z jednej porcji. To samo jest z kruchym ciastem, czy sosem do makaronu. Robię więc bardzo często więcej jedzenia niż dla naszej trójki i resztę zamrażam. Później wystarczy tylko wyjąć, rozmrozić i... reszta popołudnia wolna! Bez krojenia, smażenia, duszenia itp, co zajmuje mnóstwo cennego czasu.
Dzisiejszy sos bolognese robię zawsze z kilograma mięsa mielonego i starcza mi na trzy obiady. Sosów bolognese przetestowałam kilka. Każdy z nich miał trochę inny skład, ale z reguły coś mi w nich nie odpowiadało. Aż w końcu po pewnym czasie wyszedł mi sos idealny dla nas. Ilości poszczególnych składników są w sam raz, poza tym nie dodaję ani wina ani parmezanu. Od dwóch lat robię taki właśnie sos i wszystkim nam bardzo smakuje. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na niego. 2/3 ilości zamrażam w dwóch pojemnikach, a ostatnią część jemy na obiad z ulubionym makaronem :)

Sos bolognese
3 obiady na 3osoby

80 g bekonu pokrojonego w kostkę
1 duża posiekana cebula
500 g mięsa mielonego wołowego
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 drobno starta średnia marchewka
2 gałązki selera naciowego pokrojonego w małą kostkę
1 puszka pomidorów bez skórki
200 ml przecieru pomidorowego
1/2 szkl. mleka
sól

Na dużej patelni z pokrywką usmażyć bekon (ja nie daję tłuszczu do smażenia, ale jak bekon jest bardzo chudy, to troszeczkę trzeba dać). Dodać cebulę. Gdy się zarumieni dać mięso mielone i mieszać drewnianą łyżką rozdrabniając mięso. Gdy mięso się podsmaży dodać marchew i seler. Wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką.
Do miski wrzucić pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy i mleko. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać powstały sos pomidorowy do mięsa, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 30 min. Posolić do smaku. I gotowe! Podawać z makaronem.

Kategorie przepisów