Sorbet z arbuza

Sorbet z arbuza

Arbuz w 92% składa się z wody, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych, jednak jest ceniony za inne właściwości- dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny- aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz działa jak viagra;) Jeśli potrzebujecie odrobiny orzeźwienia, polecam Wam arbuzowy sorbet z miętą i sokiem z limonki. Zdjęcie - Sorbet z arbuza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1/2 kg arbuza bez pestek i skóry (tylko miąższ)
sok z 1 limonki
10 listków mięty
1 szklanka wody

Przygotowanie: Pokrojonego w drobne kawałki arbuza wkładamy na około 1-2 godziny do zamrażalki, aby się porządnie schłodził, a nawet zmroził. Następnie wraz z listkami mięty, wodą i sokiem z limonki miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe!
Zdjęcie - Sorbet z arbuza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sorbet z arbuza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sorbet z arbuza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sorbet z arbuza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sorbet z arbuza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów