Sorbet rabarbarowy
Orzeźwiający sorbet rabarbarowy z wiśniówką, jest bardzo dobry na upalne dni choć nie tylko. Polecam
Na ok 1 litr lodów
- 1 kg rabarbaru
- 1.5 szklanki cukru
- 50 ml wiśniówki
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie wstawić rabarbar pod przykryciem i dusić aż stanie się miękki. Następnie zmiksować blenderem, dodać wiśniówkę i odstawić do ostygnięcia. Zimny mus schłodzić w lodówce minimum kilka godzin. Ja wstawiam na noc, kolejnego dnia wyciągami i przekładam do maszyny do lodów - dalej postępować według instrukcji.
Przygotowanie mikserem
wyjąć masę z lodówki przełożyć do pojemnika następnie do zamrażalnika, wyciągać co ok 15-20 minut i miksować masę aby niepowstały kryształki lodu powtarzać tą czynność ok 7--8 razy.
Smacznego
Wydrukuj przepis