Sodziaki z jabłkami
Bardzo proste i smaczne puszyste placuszki. Można je zrobić z dowolnymi owocami (u mnie były to jabłka). Szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej zjada ;)
przepis - Z cukrem pudrem
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 400 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka (użyłam maślanki)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody, lekko czubata
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
dodatkowo :
- 1-2 jabłka - obrane i pokrojone na małe kawałki
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Maślankę zmiksować krótko z jajkami, następnie wsypać mąkę, sodę, cukier i sól - zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać na patelnię porcje ciasta wielkości jednej łyżki. Na wierzchu ciasta układać kawałki jabłek. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią, na niedużym ogniu (jeżeli płomień będzie zbyt duży, placki zaczną się przypalać).
Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.