Śnieżne grzanki

Śnieżne grzanki

To jest jedna z pierwszych potraw, jakie robiłam samodzielnie, będąc jeszcze w szkole. Przepis pochodzi z książeczki "100 potraw półmięsnych".

Składniki:

kilka kromek chleba lub kawałków bagietki

po 1 jajku na każdą kromkę

szynka lub kiełbasa

ewentualnie cebulka, szczypiorek, pomidor lub pieczarki

masło, sól, pieprz

Kromki chleba posmaruj masłem. Żółtka oddziel od białek, uważając, żeby żółtko nie rozpłynęło się, bo inaczej nie będzie się nadawać do grzanki. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. Na chlebie ułóż szynkę lub kiełbasę oraz inne wybrane przez siebie dodatki, a na to wszystko wyłóż pianę z białek. W pianie zrób dołek i umieść tam żółtko. Całość posól i popieprz, i zapiekaj w 200 stopniach przez około 15 minut.

Zdjęcie - Śnieżne grzanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów