Śnieżne grzanki
To jest jedna z pierwszych potraw, jakie robiłam samodzielnie, będąc jeszcze w szkole. Przepis pochodzi z książeczki "100 potraw półmięsnych".
Składniki:
kilka kromek chleba lub kawałków bagietki
po 1 jajku na każdą kromkę
szynka lub kiełbasa
ewentualnie cebulka, szczypiorek, pomidor lub pieczarki
masło, sól, pieprz
Kromki chleba posmaruj masłem. Żółtka oddziel od białek, uważając, żeby żółtko nie rozpłynęło się, bo inaczej nie będzie się nadawać do grzanki. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. Na chlebie ułóż szynkę lub kiełbasę oraz inne wybrane przez siebie dodatki, a na to wszystko wyłóż pianę z białek. W pianie zrób dołek i umieść tam żółtko. Całość posól i popieprz, i zapiekaj w 200 stopniach przez około 15 minut.