Śniadaniowe rogaliki
Podejrzewam, że większość z Was lubi zapach i smak świeżego, chwilę wcześniej wyjętego z piekarnika, pieczywa ;) Chrupiąca skórka, puszysty i smakowity środek rozpływający się w ustach. Nie ma nic lepszego!
W momencie gdy zobaczyłam ten przepis, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Tak oto dzisiaj zrobiłam rogaliki, które wyszły wyśmienicie. Będę powracać do tego przepisu częściej :)
ROGALE Z MAKIEM (przepis stąd)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
Dodatkowo:
- jajko i jedna łyżka mleka do posmarowania rogali
- mak/sezam według uznania
Roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i roztopione masło. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, jeżeli jest zbyt klejące, dosypujemy mąkę.
Formujemy kulkę, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagniatamy, wałkujemy na kształt koła (ma mieć około 2cm) grubości). Wycinamy 8 trójkątów. Zwijamy każdy trójkąt zaczynając od szerszej strony, zaginamy boki. Wszystkie rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 30min do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz następnie posypujemy makiem.
Pieczemy w około 190 stopniach przez 20-25 minut.
Gotowe :)