Śniadanie w kokilce

Śniadanie w kokilce
Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śniadanie w kokilce to moja propozycja na leniwy, weekendowy poranny posiłek. Doskonale rozgrzewające w pierwsze jesienne chłodne poranki. Bardzo proste w przygotowaniu, sycące ... idealny początek wolnego dnia. Dający energię na realizację wszystkich zaległości z minionego tygodnia.
Składniki na 2 porcje:
  • 2 kromki chleba tostowego najlepiej z mąki pełnoziarnistej
  • 2 plasterki bekonu lub boczku
  • 2 jajka
  • sól
Przygotuj dwie kokilki, można wysmarować je cieniutką warstwą masła wtedy łatwiej będzie wyjąć zawartość.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wrzuć plasterki bekonu\boczku na rogrzaną patelnię i podsmaż żeby były chrupkie.
Odkrój skórki z chleba tostowego i wyłóż chlebem dno kokilek. Następnie na chleb połóż wysmażony bekon. W utworzone w ten sposób gniazdko wbij jajko. Delikatnie posól jajko (uważaj żeby nie przesolić bekon jest już słony sam w sobie). Na wierzchu połóż kawałeczki masła.
Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przed wstawieniem do piekarnika
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Czas zależy od tego jak mocno chcesz ściąć żółtko. Teraz możesz wrócić z powrotem do ciepłego jeszcze łóżka :) i nasłuchiwać czasomierza.
Można je zajadać prosto z kokilki, dobre z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Do tego idealne będą świeżo zaparzona kawa z mlekiem lub herbata.
Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów