Śmietanowe ciasto z jabłkami

Kolejny przepis na pyszne ciasto ucierane . Tym razem bez masła , margaryny tylko na śmietanie .
Wyszło fantastyczne wilgne , delikatne do tego bialutki śmietanowy lukier.
Pasuje na śniadanie , imprezę czy jako cisto niedzielne.

Śmietanowe ciasto z jabłkami
Składniki:
5 jaj
300g cukru
1/2 kg mąki
250 g śmietany 18 %
100 g śmietany 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia takie z czubkiem :)
4 jabłka

Lukier
cukier puder
śmietana 30% około 1 łyżeczka

Całe jajka wbijamy do miski. Ubijamy na pianę w połowie ubijania wsypujemy pomału cukier. Ubijamy dalej aż masa będzie puszysta a cukier nie będzie wyczuwalny.
Dolewamy pomału śmietany 18% i 30 % . Miksujemy dalej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Przestajemy ubijać i pomału wsypujemy mąkę. Mieszamy już łyżką .
Wlewamy ciasto do tortownicy. Jabłka obieramy kroimy na cząstki i układamy na cieście.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy ok 60 min do suchego patyczka.
Zimne ciasto lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną śmietany 30 % i polewamy nim ciasto.



Zdjęcie - Śmietanowe ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śmietanowe ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy