Śmietankowe ciasto z ananasem

Śmietankowe ciasto z ananasem

Zdjęcie - Śmietankowe ciasto z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś zapraszam na fantastyczny deser. Leciutki biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów, które dodają mu niepowtarzalnego smaku, klasyczny krem śmietankowy z dodatkiem soczystego ananasa, dodatkowo posypany prażonymi płatkami migdałów, które dodają przyjemnej chrupkości.

 

Dość prosto ale uwierzcie mi, że po prostu pysznie.

Składniki i przygotowanie śmietankowego ciasta z ananasem:

Biszkopt migdałowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, niemal białej piany. Do gotowej piany przesiewamy mąkę pszenną, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko ostrożnie tylko do połączenia.

Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wymiary 23x33 cm) Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • puszka ananasów (ja użyłam takiego w kawałkach)
  • garść płatków migdałowych

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem do momentu aż powstanie gęsty krem.

Ananasa odsączamy z zalewy, ale jej nie wylewamy.

Do kremu dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa i mieszamy.

Biszkopt kroimy na pół, obie połowy nasączamy zalewą z ananasa. Wykładamy większość kremu, pozostawiając ok 3-4 łyżek. Wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.

Płatki migdałów prażymy chwilę na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Gotowe wstawiamy do lodówki

Smacznego

 

Zdjęcie - Śmietankowe ciasto z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śmietankowe ciasto z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śmietankowe ciasto z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów