Śmietankowa kapusta z boczkiem
Dziś przedstawiam niesamowicie satysfakcjonujący jesienny dodatek do każdego dania głównego. Kapusta z dodatkiem boczku duszona w śmietance z pewnością świetnie wkomponuje się w każde danie główne. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewnością każdy może się zmierzyć z tym przepisem. Jeżeli jesteś fanem tego typu dodatków do dań głównych, polecam także kapustę zapiekaną w beszamelu, czy zasmażaną kapustę w kremowym sosie pomidorowym – pyszności!
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to praktycznie zrobi on to danie za Ciebie. Wskazówki poniżej.
Scroll down for recipe in English
Śmietankowa kapusta z boczkiem(4-6 porcji)
Składniki:
- 1 średnia kapusta, drobno posiekana
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 36 %
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż mieszając, prawie do chrupkości. Wyjmij go z patelni i odstaw.
- Do tej samej patelni dodaj masło, wrzuć cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu do zeszklenia, przez około 5 minut.
- Następnie wmieszaj imbir, podsmaż przez minutę i dodaj kapustę wraz z boczkiem. Podsmażaj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie.
- Zmniejsz ogień do małego, wmieszaj śmietankę, przykryj patelnię i duś przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i podawaj!
Przygotowanie TCC:
- Do misy TCC wyposażonej w mieszadło wrzuć boczek i uruchom program P1 Slow Cook na 3 minuty.
- Dodaj masło, cebulę, czosnek i imbir i uruchom P1 Slow Cook na 5 minut.
- Dodaj kapustę i uruchom P2 Slow Cook na 20 minut.
- Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i uruchom P2 Slow Cook na następne 5-10 minut, aż kapusta zmięknie i podawaj!
Smacznego!
English version
Creamy cabbage with bacon(4-6 servings)
Ingredients:
- 1medium green cabbage, cored and thinly sliced
- 100 g bacon, cubed
- 1 onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, minced
- 1 tablespoon grated fresh ginger
- 2 tablespoons butter
- 3/4 cup heavy cream
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat large pan over high heat, add bacon and cook until browned. Transfer to a plate and set aside
- Next add the butter to pan and heat over medium heat until it is melted and add the onion and garlic and cook for about 5 minutes, until softened.
- Stir in the ginger and cook for about a minute, next add in the cabbage and bacon, stirring well to coat it with the butter and other flavors. Cook, stirring occasionally for about 15-20 minutes, until the cabbage has softened.
- Turn the heat to low and stir in the cream making sure to scrape any browned bits up from the pan bottom. Cover and cook over low for about 10 minutes. Uncover, season with salt and pepper to taste.
- Cook for a few more minutes, stirring once or twice, to let some of the liquid evaporate and serve.
Preparation TCC:
- Add bacon to TCC bowl fitted with stirrer and launch P1 Slow Cook for 3 minutes.
- Add butter, onion, garlic and ginger and launch P1 Slow Cook for 5 minutes.
- Add cabbage and launch P2 Slow Cook for 20 minutes.
- Next add double cream, season with salt and pepper and launch P2 Slow Cook for next 5-10 minutes until cabbage is soft.
- Season to taste and serve!
Enjoy!