Śmietankowa babka czekoladowa

Śmietankowa babka czekoladowa z dodatkiem kwaśnej śmietany i polewą czekoladową. Wilgotna, treściwa i mocno czekoladowa babka, która będzie idealna na wielkanocny stół.
Śmietankowa babka czekoladowa jest bardzo prosta w wykonaniu i można ją wykonać kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Do środka babki możesz dodać również kawałki czekolady, posiekane orzechy włoskie lub suszoną żurawinę, wcześniej namoczoną i odsączoną.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
ŚMIETANKOWA BABKA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 225 g masła, temp. pokojowa
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 jajka, duże
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cukrem do miski. Do rondelka przekładamy masło, wlewamy wodę i dodajemy kakao, wanilię oraz sól. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Połowę masy dodajemy do suchych składników i mieszamy (ciasto będzie mocno gęste). Następnie dodajemy drugą część masy i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Na koniec mieszamy z kwaśną śmietaną tylko do połączenia składników. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie na 30 minut, następnie wyjmujemy delikatnie.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wystudzoną babkę i dekorujemy płatkami migdałowymi (można wcześniej lekko uprażyć).