Smażony ser Camembert
Znana , klasyczna wersja smażonego sera w panierce. Chociaż danie jest dość kaloryczne , to od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o tym prostym i szybkim przepisie.
Chrupiąca panierka i mięciutki, rozpływający się w ustach ser to zalety , którym trudno się oprzeć. Przystawka, a może obiad ........ i obowiazkowo lampka dobrego, czerwonego wina. Ser należy jeść natychmiast po przygotowaniu , nie powinien zastygnać w środku, bo wówczas nie będzie już taki pyszny.. Składniki:
- serek camembert
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia
Przygotować dwie miseczki. Do jednej wbić jajko , roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą i odrobinę mąki, wymieszać. Panierować serek najpierw w jajku, potem w bułce z mąką i znów w jaju i bułce. Na patelni rozgrzać olej smażyć ser z obu stron na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku i gotowe. Podawać na gorąco. Sprawdzonym dodatkiem jest konfitura z żurawiny , białe pieczywo. Z serem Camembert należy obchodzić się ostrożnie i nie uszkodzić skórki. Jesli wypłynie zawartość ,to danie się nie uda.