Smażony makaron po chińsku
Coś ostatnio nie mogę się uwolnić od woka. Cały czas wałkuję chilli, imbir i czosnek. Ale co zrobić, jak to połączenie jest TAAAK PYSZNE! I jeszcze te chrupkie warzywa. I cieniutki makaron. No nie da się oprzeć. A że domownicy również zajadają się wszelkimi stir-fryami, to mogę się bawić w kuchni.
Ostatnio zainspirowana przepisem na smażony makaron zrobiłam własną jego wersję – wzbogaconą o warzywa i aromat imbiru. Było pysznie. Nawet bardzo. Smażony makaron był niezwykle chrupiący i smaczny. Zdaję sobie sprawę, że to zasługa oleju, którym makaron lekko nasiąkł, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo ;)
Przepis dodaję do akcji Ireny i Andrzeja „Z widelcem po Azji”.
Składniki:
- 450g polędwicy wieprzowej
- 200g pszennego makaronu do woka
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwona papryka
- Opakowanie świeżych kiełków fasoli (ewentualnie z puszki)
- 4 suszone grzyby mun lub ½ grzybków ze słoika
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 3cm startego imbiru
- 1 łyżka sherry (lub łyżeczka wódki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 6 łyżek oleju
Sos:
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki bulionu (użyłam 2 domowych kostek rosołowych)
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w ciemna paski. W misce zmieszać imbir, sherry, cukier, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i olej sezamowy i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Ja zazwyczaj wrzucam mięso do woreczka foliowego i zalewam w nim marynatą, po czym wypuszczam powietrze i związuję woreczek. W ten sposób każdy kawałek mięsa jest dokładnie pokryty marynatą przez cały czas. Mięso odstawić na pół godziny i zająć się warzywami. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, paprykę w paski, suszone grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu i pokroić na mniejsze części (grzybki ze słoika po prostu odcedzić). Czosnek obrać i drobno posiekać, dymkę pokroić w 3cm kawałki. Chilli posiekać z pestkami lub bez (w zależności od poziomu ostrości papryczki i upodobań smakowych). W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Makaron (najlepiej połamany) zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut i odcedzić i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Gdy mięso jest już gotowe rozgrzać w woku 2 łyżki oleju i w dużej patelni 4 łyżki oleju. Do woka wrzucić mięso i smażyć 3-4 minuty, aż się delikatnie zrumieni. Na patelnie wsypać makaron i smażyć na średnim ogniu, mieszając co minutę, aż się zarumieni i stanie chrupiący. Do mięsa w woku dodać marchewkę, paprykę, dymkę, czosnek, chilli, grzybki mun i kiełki i smażyć 2 minuty, mieszając. Całość zalać sosem i smażyć ostatnie 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i wszystko będzie gorące. Chrupiący makaron podawać natychmiast z gorącym sosem.
Smacznego!