Smażony makaron po chińsku

Smażony makaron po chińsku

Coś ostatnio nie mogę się uwolnić od woka. Cały czas wałkuję chilli, imbir i czosnek. Ale co zrobić, jak to połączenie jest TAAAK PYSZNE! I jeszcze te chrupkie warzywa. I cieniutki makaron. No nie da się oprzeć. A że domownicy również zajadają się wszelkimi stir-fryami, to mogę się bawić w kuchni.

Ostatnio zainspirowana przepisem na smażony makaron zrobiłam własną jego wersję – wzbogaconą o warzywa i aromat imbiru. Było pysznie. Nawet bardzo. Smażony makaron był niezwykle chrupiący i smaczny. Zdaję sobie sprawę, że to zasługa oleju, którym makaron lekko nasiąkł, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo ;)

Przepis dodaję do akcji Ireny i Andrzeja „Z widelcem po Azji”.

Zdjęcie - Smażony makaron po chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450g polędwicy wieprzowej
  • 200g pszennego makaronu do woka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • Opakowanie świeżych kiełków fasoli (ewentualnie z puszki)
  • 4 suszone grzyby mun lub ½ grzybków ze słoika
  • 3 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 3cm startego imbiru
  • 1 łyżka sherry (lub łyżeczka wódki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 6 łyżek oleju

Sos:

  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki bulionu (użyłam 2 domowych kostek rosołowych)

 

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w ciemna paski. W misce zmieszać imbir, sherry, cukier, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i olej sezamowy i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Ja zazwyczaj wrzucam mięso do woreczka foliowego i zalewam w nim marynatą, po czym wypuszczam powietrze i związuję woreczek. W ten sposób każdy kawałek mięsa jest dokładnie pokryty marynatą przez cały czas. Mięso odstawić na pół godziny i zająć się warzywami. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, paprykę w paski, suszone grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu i pokroić na mniejsze części (grzybki ze słoika po prostu odcedzić). Czosnek obrać i drobno posiekać, dymkę pokroić w 3cm kawałki. Chilli posiekać z pestkami lub bez (w zależności od poziomu ostrości papryczki i upodobań smakowych). W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Makaron (najlepiej połamany) zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut i odcedzić i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku.

Gdy mięso jest już gotowe rozgrzać w woku 2 łyżki oleju i w dużej patelni 4 łyżki oleju. Do woka wrzucić mięso i smażyć 3-4 minuty, aż się delikatnie zrumieni. Na patelnie wsypać makaron i smażyć na średnim ogniu, mieszając co minutę, aż się zarumieni i stanie chrupiący. Do mięsa w woku dodać marchewkę, paprykę, dymkę, czosnek, chilli, grzybki mun i kiełki i smażyć 2 minuty, mieszając. Całość zalać sosem i smażyć ostatnie 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i wszystko będzie gorące. Chrupiący makaron podawać natychmiast z gorącym sosem.

Smacznego!

Zdjęcie - Smażony makaron po chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Smażony makaron po chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów