Smażony kurczak z mango
Dzisiejszy przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia tajska". Wszystkie dania, które dotychczas przygotowywałam według tej książki były raczej słodkawe, a to mnie zaskoczyło - jest mocno ostre. Bardzo dobrze rozgrzewa - w sam raz na zimny dzień :)
Składniki:
200 g mięsa z kurczaka
2,5 cm laski świeżego imbiru, startego
1 ząbek czosnku
1 małe czerwone chilli
1 zielona papryka
4 młode cebulki
100 g groszku cukrowego
150 g kukurydzy w minikolbach (ze słoika)
1 duże, dojrzałe mango
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól i pieprz, w razie potrzeby
makaron ryżowy (wstążki)
Kurczaka pokrój w długie, cienkie paski i włóż do naczynia. Połącz ze sobą imbir, zmiażdżony czosnek oraz posiekane chilli, włóż do mięsa i dobrze wymieszaj. Paprykę pokrój w paski, cebulki w talarki, groszek i kukurydzę pokrój na kawałki. Mango obierz, pokrój na kawałki i usuń pestkę. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. W woku rozgrzej olej słonecznikowy, wrzuć kurczaka i smaż na złoty kolor. Dodaj paprykę, groszek i cebulkę, smaż mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodaj kukurydzę i makaron. Wymieszaj razem sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy, dodaj do woka. Na koniec wrzuć kawałki mango i podgrzewaj przez minutę. Podawaj od razu.