Smażony kurczak z mango

Smażony kurczak z mango

Dzisiejszy przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia tajska". Wszystkie dania, które dotychczas przygotowywałam według tej książki były raczej słodkawe, a to mnie zaskoczyło - jest mocno ostre. Bardzo dobrze rozgrzewa - w sam raz na zimny dzień :)

Składniki:

200 g mięsa z kurczaka

2,5 cm laski świeżego imbiru, startego

1 ząbek czosnku

1 małe czerwone chilli

1 zielona papryka

4 młode cebulki

100 g groszku cukrowego

150 g kukurydzy w minikolbach (ze słoika)

1 duże, dojrzałe mango

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

3 łyżki wina ryżowego lub sherry

1 łyżeczka oleju sezamowego

sól i pieprz, w razie potrzeby

makaron ryżowy (wstążki)

Kurczaka pokrój w długie, cienkie paski i włóż do naczynia. Połącz ze sobą imbir, zmiażdżony czosnek oraz posiekane chilli, włóż do mięsa i dobrze wymieszaj. Paprykę pokrój w paski, cebulki w talarki, groszek i kukurydzę pokrój na kawałki. Mango obierz, pokrój na kawałki i usuń pestkę. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. W woku rozgrzej olej słonecznikowy, wrzuć kurczaka i smaż na złoty kolor. Dodaj paprykę, groszek i cebulkę, smaż mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodaj kukurydzę i makaron. Wymieszaj razem sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy, dodaj do woka. Na koniec wrzuć kawałki mango i podgrzewaj przez minutę. Podawaj od razu.

Zdjęcie - Smażony kurczak z mango  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów