Smażony karp wigilijny
Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne.
Składniki:
- 6 dzwonek karpia
- ok.1/2 szklanki mąki
- ok.1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- olej lub sklarowane masło do smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie: Kawałki umytej, osuszonej ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę panierować kolejno w mace, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika. Trzymać w cieple do momentu podania.
Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada. Tak , czy inaczej ryba smażona musi być!