Smażony karp wigilijny

Smażony karp wigilijny


Zdjęcie - Smażony karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne.
Zdjęcie - Smażony karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 6 dzwonek karpia
  • ok.1/2 szklanki mąki
  • ok.1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • olej lub sklarowane masło do smażenia
  • 1 łyżka masła


Wykonanie: Kawałki umytej, osuszonej ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę panierować kolejno w mace, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika. Trzymać w cieple do momentu podania. Zdjęcie - Smażony karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada. Tak , czy inaczej ryba smażona musi być! Zdjęcie - Smażony karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Smażony karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów