Smażony dorsz w panierce curry

Smażony dorsz w panierce curry

Większość z was lubi i je smażoną rybę, ale ile można w kółko jeść to samo :). Dzisiaj pokazuję jak w bardzo prosty sposób urozmaicić smażone filety z dorsza. Wystarczy do mąki dodać odrobinę przyprawy curry i już wszystko smakuje inaczej :). Tak przygotowaną rybę można podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

Zdjęcie - Smażony dorsz w panierce curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Smażony dorsz w panierce curryPorcje

2

Składniki
  • 2 filety dorsza ze skórą

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka przyprawy curry

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie
  • Rybę osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
  • Na talerzu wymieszać mąkę i przyprawę curry. Obtoczyć rybę w panierce, nadmiar lekko strząsnąć. Smażyć na rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, później przełożyć na druga stronę. Smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na czysty talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kategorie przepisów