Smażony dorsz w panierce curry
Większość z was lubi i je smażoną rybę, ale ile można w kółko jeść to samo :). Dzisiaj pokazuję jak w bardzo prosty sposób urozmaicić smażone filety z dorsza. Wystarczy do mąki dodać odrobinę przyprawy curry i już wszystko smakuje inaczej :). Tak przygotowaną rybę można podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.
PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA W PANIERCE CURRY (2 porcje)
Składniki :
2 filety dorsza ze skórą
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować smażonego dorsza w panierce curry : Rybę osuszyć na papierowym ręczniku. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na talerzu wymieszać mąkę i przyprawę curry. Obtoczyć rybę w panierce, nadmiar lekko strząsnąć. Smażyć na rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, później przełożyć na druga stronę. Smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na czysty talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.