Smażone bounty
Batoniki bounty smażone w głębokim tłuszczu według Nigelli Lawson - są pyszne na ciepło jak również na zimno, rozpływają się w ustach - rozkosz dla podniebienia ... polecam, na tłusty czwartek są doskonałe :-)
- 8 małych batoników bounty
- 225 ml wody gazowanej
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 2 l oleju do głębokiego smażenia mi wystarczył 1 L
- 1 dojrzały ananas
Olej wlać do garnka i rozgrzać. Do miski wlać gazowaną wodę - wymieszać z mąka i proszkiem. Następnie maczać w cieście batoniki - kłaść na gorący olej (uważając by się nie poparzyć). Wyciągać łyżką cedzakową i kłaść na ligninie by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z kawałkami świeżego ananasa.
Smacznego