Smalec maślany

Smalec  maślany

Przepyszne smarowidło do chleba żytniego i nie tylko. Pewnie nie jedna z Was (i nie jeden )pamięta ten niby smalczyk.

Zdjęcie - Smalec  maślany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

200 g masła(może być śmietankowe)

3 duże jabłka

3 duże cebule

czosnek(tyle, ile lubimy)

garść majeranku

ew. trochę soli

Posiekać drobno jablo i cebule, a następnie usmażyć. Pod koniec dodać majeranek. Do lekko przestygniętej masy dodać masło i rozetrzeć dobrze. Posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Nałożyć do miseczki i wstawić do lodówki.

Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl

Zdjęcie - Smalec  maślany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów