Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem

Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem
Zdjęcie - Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ½ kg mielonej słoniny
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 kopiaste łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 kawałki suszonych grzybów
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • ⅓ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2-3 łyżki oleju oleju Kujawski rzepak tłoczony na zimno
Przygotowanie

Słoninę i boczek drobno kroimy.


Na małym ogniu stawiamy rondel z grubym dnem i powoli rozpoczynamy wytapianie skwarków przez ok. 40-50 minut.


Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojone jabłka, cebulę oraz majeranek, podsmażamy do czasu, aż jabłka odparują.


Do powstałych skwarków dodajemy wszystkie produkty z patelni, następnie solimy i wrzucamy grzyby.


Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na koniec smażenia.

Gotowy smalec przelewamy do glinianego lub szklanego naczynia. Studzimy, po zastygnięciu na wierzchu doprawiamy 2-3 łyżkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.


Idealnymi dodatkami do domowego smalcu są pajda chleba i ogórek kiszony.


Kategorie przepisów