Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Chipsy marchewkowe z rozmarynem

Chipsy marchewkowe z rozmaryne…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z dyni
1

Pasta z dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą
1

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Smażone w oliwie papryczki pimientos de padrón

Smażone w oliwie papryczki pim…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Kokosowe brukselki z kolendrowym majonezem

Kokosowe brukselki z kolendrow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grissini

Grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Rydze z patelni z koniakiem, słodką cebulą i pietruszką. Dla Niej i dla Niego

Rydze z patelni z koniakiem, s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jak ugotować kukurydzę?
1

Jak ugotować kukurydzę?

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół!

Carpaccio z borowików. Z hańcz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chipsy z tortilli
3

Chipsy z tortilli

Beti Beti
kruche babeczki

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Olerek Olerek
ola-w-kuchni