Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Gofry z łososiem

Gofry z łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Carpaccio z wędzonego łososia - szybka przystawka

Carpaccio z wędzonego łososia…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Tatar

Tatar

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mini pizzerinki z pieczarkami
1

Mini pizzerinki z pieczarkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Guacamole

Guacamole

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Pulled pork

Pulled pork

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pulpety w sosie z suszonych grzybów
1

Pulpety w sosie z suszonych gr…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę)

Klopsiki z sosem paprykowo-sez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczone golonki z indyka

Pieczone golonki z indyka

Kasia M Kasia M
Na dokładkę

Pieczeń lwowska

Pieczeń lwowska

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku