Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak pieczony w piekarniku
1

Kurczak pieczony w piekarniku

Beti Beti
kruche babeczki

Satay, nie satay, ale z kurczakiem

Satay, nie satay, ale z kurcza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tuszonka czyli mięso w słoiku

Tuszonka czyli mięso w słoiku

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kurczak Goa
1

Kurczak Goa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tajskie czerwone curry

Tajskie czerwone curry

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Leczo z dynią i papryką

Leczo z dynią i papryką

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Zupa z młodych warzyw
1

Zupa z młodych warzyw

Dzi Dzi
karmelowy

Tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowiną

Tagliatelle z pomidorowym rago…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta z jarmużem, jabłkiem i boczkiem

Tarta z jarmużem, jabłkiem i b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Sałatka z kalmarami, chorizo i karczochami

Sałatka z kalmarami, chorizo i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem

Makaron z bekonem i pieczonym…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy