Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
1

Szparagi zapiekane z szynką pa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kotlety mielone z botwinką

Kotlety mielone z botwinką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Mini tarty z ciasta kruchego

Mini tarty z ciasta kruchego

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z sosem majonezowo-musztardowym

Prosta sałatka z ziemniaków, j…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną
1

Biała kiełbasa zapiekana w cyd…

food² food²
Food Square

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami
1

Biała kiełbasa zapiekana z war…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Wiosenne jajka faszerowane
1

Wiosenne jajka faszerowane

Kasia Kasia
Pełny talerz

Jajka faszerowane ( bez majonezu )
1

Jajka faszerowane ( bez majone…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowa rolada z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem
1

Szpinakowa rolada z chrzanowym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem
2

Pasta kanapkowa z nerkowców z…

aronia aronia
Wiem co jem

Smażone jajka faszerowane
1

Smażone jajka faszerowane

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Panuozzo z dzikim czosnkiem

Panuozzo z dzikim czosnkiem

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24