Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Pulled pork, czyli rwana wieprzowina
2

Pulled pork, czyli rwana wiepr…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczony kurczak w sosie satay

Pieczony kurczak w sosie satay…

Dzi Dzi
karmelowy

Szynka z jelenia marynowana na sucho

Szynka z jelenia marynowana na…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
1

Kurczak w śmietanowym sosie z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

Chicken burger z aioli, czyli…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Stek wołowy

Stek wołowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka z chorizo, cukinią i…

Dzi Dzi
karmelowy

Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem
1

Flammkuchen – niemiecki placek…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią

Makaron z figą, gruszką, boczk…

Beti Beti
kruche babeczki

Chowder ze słodką kukurydzą i kalafiorem

Chowder ze słodką kukurydzą i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty
2

Pieczeń ze schabu z miodowo –…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Słodko-słona sałatka z batatem

Słodko-słona sałatka z batatem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni