Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkie…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami

Szaszłyki z białą kiełbasą i b…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Szparagi z masłem i cytryną

Szparagi z masłem i cytryną

aronia aronia
Wiem co jem

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Pasta z suszonych pomidorów i…

Beti Beti
kruche babeczki

Zielone szparagi z porem  i ryżem

Zielone szparagi z porem i ry…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Jose Dogs

Jose Dogs

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pasta z twarogu i tuńczyka

Pasta z twarogu i tuńczyka

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tosty z camembertem i truskawkami
1

Tosty z camembertem i truskawk…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Szparagi zapiekane z serem
1

Szparagi zapiekane z serem

Dzi Dzi
karmelowy

Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera
1

Czosnek niedźwiedzi w oliwie,…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przekąskowe wrapy

Przekąskowe wrapy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze