Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Soczysta pieczeń wieprzowa

Soczysta pieczeń wieprzowa

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Soczysta pieczeń z

Soczysta pieczeń z "rękawa" w…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Kotlety schabowe duszone z ceb…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Żeberka duszone w kiszonej kapuście
1

Żeberka duszone w kiszonej kap…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pulled pork - wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Pulled pork - wolnopieczona, s…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pieczony camembert ze smażonymi gruszkami i mieszanką orzechów w miodzie

Pieczony camembert ze smażonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pizzerki
1

Pizzerki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie pod pierzynką
1

Śledzie pod pierzynką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ziemniaczane róże - szybka przekąska
1

Ziemniaczane róże - szybka prz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Guacamole - pasta z awokado

Guacamole - pasta z awokado

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pasta z fasoli (tzw.

Pasta z fasoli (tzw. "wegański…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki