Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Drożdżowe paszteciki z mięsem
2

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana

figmara figmara
figowe smaki

Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką
1

Wrapy z indykiem, rukolą, pomi…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Sernik krakowski
4

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podpłomyki domowe żytnie
1

Podpłomyki domowe żytnie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówka z malinami i serkiem

Drożdżówka z malinami i serkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wuzetka
3

Wuzetka

food² food²
Food Square

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków