Smacznie, szybko, chińsko
Dopadł mnie ogromny brak czasu. Dni lecą strasznie szybko, a ja nie mam czasu by odetchnąć.
Nie mam wolnej chwili, by w spokoju zaszyć się w kuchni, by zrobić coś nowego, dobrego do jedzenia. Najlepszym rozwiązaniem w tym momencie są zupy. Gotowane dzień wcześniej, następnego dnia odgrzewane. A dni lecą i lecą...
Wiosna jednak idzie, dni są coraz dłuższe, a ja czekam na letnie słońce, beztroskę i wolny czas.
Dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób, które chcą zjeść coś smacznego, nie wymagającego zbytniego nakładu pracy i zbyt dużej ilości czasu.
DANIE CHIŃSKIE
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka vegety
- 1 lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
Piersi pokroić w kostkę, dodać rozgnieciony czosnek i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wrzucić od razu na patelnię z olejem, podsmażyć.
Kiedy wszystko się zarumieni, wyjąć z patelni i na tym samym oleju podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę i cebulę również pokrojoną w kostkę. Dusić do miękkości.
Następnie dodać usmażone mięso, przyprawy, sos sojowy, wymieszać.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Nie mam wolnej chwili, by w spokoju zaszyć się w kuchni, by zrobić coś nowego, dobrego do jedzenia. Najlepszym rozwiązaniem w tym momencie są zupy. Gotowane dzień wcześniej, następnego dnia odgrzewane. A dni lecą i lecą...
Wiosna jednak idzie, dni są coraz dłuższe, a ja czekam na letnie słońce, beztroskę i wolny czas.
Dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób, które chcą zjeść coś smacznego, nie wymagającego zbytniego nakładu pracy i zbyt dużej ilości czasu.
DANIE CHIŃSKIE
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka vegety
- 1 lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
Piersi pokroić w kostkę, dodać rozgnieciony czosnek i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wrzucić od razu na patelnię z olejem, podsmażyć.
Kiedy wszystko się zarumieni, wyjąć z patelni i na tym samym oleju podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę i cebulę również pokrojoną w kostkę. Dusić do miękkości.
Następnie dodać usmażone mięso, przyprawy, sos sojowy, wymieszać.
Podawać z ryżem.
Smacznego!