Słodko-kwaśny kurczak z mango
Jest to kolejne danie z woka, które ostatnio wypróbowałam - rewelacja dla wielbicieli orientalnych smaków.
Składniki:
400 g mięsa z kurczaka lub indyka
1 dojrzałe mango
150 ml soku z mango (można dostać w delikatesach)
1 nieduży por
100 g kiełków fasoli mung
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżki miodu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
ewentualnie sól, pieprz, sos sojowy (jasny)
Mięso pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej olej w woku lub dużej patelni i obsmaż kurczaka. Mango pokrój na kawałki, por na plasterki. Mango, czosnek por i kiełki dorzuć do woka, smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Sok z mango wymieszaj z octem, miodem, ketchupem i mąką kukurydzianą. Wlej sos do woka i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, ewentualnie dopraw solą, pieprzem lub sosem sojowym. Podawaj od razu.