Słodko-kwaśny kurczak z mango

Słodko-kwaśny kurczak z mango

Jest to kolejne danie z woka, które ostatnio wypróbowałam - rewelacja dla wielbicieli orientalnych smaków.

Składniki:

400 g mięsa z kurczaka lub indyka

1 dojrzałe mango

150 ml soku z mango (można dostać w delikatesach)

1 nieduży por

100 g kiełków fasoli mung

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki ketchupu

1 łyżka octu z białego wina

2 łyżki miodu

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia

ewentualnie sól, pieprz, sos sojowy (jasny)

Mięso pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej olej w woku lub dużej patelni i obsmaż kurczaka. Mango pokrój na kawałki, por na plasterki. Mango, czosnek por i kiełki dorzuć do woka, smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Sok z mango wymieszaj z octem, miodem, ketchupem i mąką kukurydzianą. Wlej sos do woka i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, ewentualnie dopraw solą, pieprzem lub sosem sojowym. Podawaj od razu.

Zdjęcie - SÅ‚odko-kwaÅ›ny kurczak z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów