Słodko ostry sos chilli z gruszkami
Przepis na ten sos podpatrzyliśmy na blogu "Eksperyment sobotni". Delikatnie zmodyfikowaliśmy proporcje tak by sos był bardziej słodki oraz zrezygnowaliśmy z użycia pektyny bo sama gruszka już je zawiera:) Sos jest dość ostry dlatego świetnie skomponuje się z delikatnym mięsem, jako dodatek do tostów i kanapek oraz by wzbogacić smak zup czy sosów.
Porcja: 3 słoiczki po 190 g Czas przygotowania: ok. 30 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 500 g papryk chilli
- 500 g gruszek
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl octu 10%
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli
Słodko ostry sos chilli
Przygotowanie:
Gruszki wraz ze skórką kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą tak by przykryć owoce, gotujemy do miękkości razem z cukrem i przyprawami. Gotujemy aż do odparowania wody. W między czasie papryki kroimy na pół i układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Po wystudzeniu, papryki czyścimy z gniazd nasiennych i miąższ dodajemy do gruszek. Miksujemy w blenderze na gładką masę i dodajemy ocet, po czym gotujemy chwilę tak by gorące przełożyć do słoiczków. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pamiętajcie aby podczas krojenia papryki użyć gumowych rękawiczek !