Słodki sos jagodowy
Jagody teraz rządzą! A ja uwielbiam wszystko co jagodowe, więc postanowiłam dodawać je teraz wszędzie gdzie się da, a nie ma na to lepszego sposobu niż sos:) Takim też sposobem powstał pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Słodki sos jagodowy(8 porcji)
Składniki:
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody
Przygotowanie:
- W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę.
- Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając od czasu do czasy, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (w międzyczasie zgęstnieje jeszcze bardziej). Podawaj z ulubionymi słodkościami!
Smacznego!
English version
Sweet blueberry sauce(8 servings)
Ingredients:
- 2 cups fresh or frozen blueberries
- 1/3 cup water
- 1/4 cup sugar
- 2 tablespoons lemon or orange juice
- 1 1/2 tablespoons corn flour mixed with 2 tablespoons of water
Preparation:
- Add the blueberries, water, sugar, lemon juice to a small saucepan, mix and place over medium-high heat. Bring to a boil, then lower heat and gently simmer for 1 minute.
- Stir corn flower mixed with water into the blueberries and simmer stirring occasionally, until the sauce begins to thicken. Take off the heat ane leave to cool.
Enjoy!