Słodki sos jagodowy

Słodki sos jagodowy

Jagody teraz rządzą! A ja uwielbiam wszystko co jagodowe, więc postanowiłam dodawać je teraz wszędzie gdzie się da, a nie ma na to lepszego sposobu niż sos:) Takim też sposobem powstał pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodki sos jagodowy

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę.
  2. Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając od czasu do czasy, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (w międzyczasie zgęstnieje jeszcze bardziej). Podawaj z ulubionymi słodkościami!

Smacznego!

Zdjęcie - Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sweet blueberry sauce

(8 servings)

Ingredients:

  • 2 cups fresh or frozen blueberries
  • 1/3 cup water
  • 1/4 cup sugar
  • 2 tablespoons lemon or orange juice
  • 1 1/2 tablespoons corn flour mixed with 2 tablespoons  of water

Preparation:

  1. Add the blueberries, water, sugar, lemon juice to a small saucepan, mix  and place over medium-high heat. Bring to a boil, then lower heat and gently simmer for 1 minute.
  2. Stir corn flower mixed with water into the blueberries and simmer stirring occasionally, until the sauce begins to thicken. Take off the heat ane leave to cool.

Enjoy!

Zdjęcie - Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów