Słodki chleb z daktylami i czekoladą
... przygotowany wg przepisu na chleb z cynamonem i rodzynkami Hamelmana. Bardzo lubię ten wypiek, smaczny i nieskomplikowany, do kawy na sniadanie jak znalazł! Czasem przygotowuję go w wersji bardziej "chlebowej": pomijam mleko w proszku, a masło zastepuję oliwą. I też jest pysznie:)
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 230 g wody
- 1 jajko (ok. 75 g)
- 40 g masła
- 30 g cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 10 g soli
- 8 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
Wymieszać wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać pokrojone daktyle i posiekaną czekoladę, wgnieść je dokładnie do masy. Zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (na ok. 1 godzinę). Przygotować odpowiednią keksówkę, posmarować ją masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki i ponownie odstawić do wyrastania na ok. godzinę (ciasto powienno prawie wypełnić formę). Piekarnik nagrzać do 200-210°C. Wierzch ciasta można posmarować mlekiem lub jogurtem, wstawić je do piekarnika i piec 25-30 min., aż wierzch będzie złocistobrązowy. Wystudzić w formie lub na kuchennej kratce.
Wpis znajduje się na liście "Na zakwasie i na drożdżach":