SŁODKA POKUSA

SŁODKA POKUSA

Zdjęcie - SŁODKA POKUSA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - SŁODKA POKUSA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPod tą intrygującą nazwą kryje się kruche ciasto kakaowo-migdałowe z nadzieniem orzechowo-morelowym. W oryginale paski na wierzchu są bardziej widoczne i ciasto jest niższe , ale widocznie było pieczone w większej formie (przepis , z którego skorzystałam nie był zbyt dokładny ;-) Jak podaje źródło , czyli książeczka "Poradnika domowego" , to oryginalna receptura z klasztoru w St. Gallen w Szwajcarii. P.S. Orzechowy tydzień to jedna z moich ulubionych akcji kulinarnych , więc nie mogłam nie dołączyć się do wspólnego świętowania ;-)


Zdjęcie - SŁODKA POKUSA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 dag kakao
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag mielonych migdałów
- 4 żółtka + 1 jajo
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicę przesiać mąkę , cukier puder , proszek do pieczenia i kakao. Dodać skórkę z cytryny , mielone migdały , cynamon , śmietanę i pokrojone masło - wszystko razem dokładnie posiekać. Dodać żółtka , jajko i wyrobić na gładkie , lśniące ciasto (ja musiałam dosypać trochę mąki). Uformować kulę , zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Nadzienie:
- 25 dag dżemu morelowego
- 10 dag posiekanych migdałów
- 15 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki koniaku (pominęłam)
- sok z cytryny (dałam 1 łyżkę)

Sparzone rodzynki zalać koniakiem , zostawić na kilka minut. Dżem utrzeć z sokiem cytrynowym , orzechami i migdałami , dodać rodzynki.
Schłodzone ciasto (ok. 3/4 całości) rozwałkować , wykleić nim tortownicę (u mnie 26 cm średnicy , ale może być większa), ponakłuwać widelcem i lekko podpiec (ja piekłam 10 minut w temp. 200 st.C). Gorące ciasto posmarować nadzieniem. Resztę ciasta rozwałkować , pokroić w paski i poukładać na nadzieniu (w kratkę). Posmarować rozbełtanym białkiem i piec około 40 minut.

Zdjęcie - SŁODKA POKUSA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów