Ślimaczki kawowo - orzechowe


Zdjęcie - Ślimaczki kawowo - orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka w kształcie ślimaczków robiłam po raz pierwszy. Jakoś wcześniej nie nadarzyła się okazja. Powstają one przez zwinięcie dwóch warstw w roladę, a po schłodzeniu pokrojenie w plastry i upieczenie. Kilka lat temu otrzymały one pierwszą nagrodę w corocznym konkursie ciastek Dallas Morning News w Stanach Zjednoczonych. Wcale się nie dziwię, ponieważ są przepyszne. Część twarożkowa dekoracyjnie „listkuje”, a w części orzechowej czuć idealną harmonię smaków klasycznego połączenia orzechów i mocnej kawy. Spód „ślimaczków” jest lekko skarmelizowany i przez to chrupiący dodając jeszcze jedną zaletę tym ciastkom.
Przepis zaczerpnęłam z książki „The Best American Recipes 2004 - 2005” wypatrzonej w kolekcji AgnieszkiH z "Mojej kuchni nad Atlantykiem". Autorzy książki twierdzą, że ślimaczki orzechowo - kawowe nadają się i do kubka kawy i do brandy, jak również do szklanki mleka dla tych, którzy podjadają w nocy:) W pełni się z nimi zgadzam, ale co do podjadania w środku nocy wierzę na słowo, bo już wieczorem u nas nie było czego podjadać, a co dopiero w nocy:)
Polecam gorąco!

Zdjęcie - Ślimaczki kawowo - orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ślimaczki kawowo - orzechowe
24 szt

230 g masła
szczypta soli
230 g serka typu Philadelphia
2 szkl mąki
2 szkl (165 g) mielonych orzechów włoskich (trę orzechy ręczną tarką do tarcia czekolady, mają wtedy konsystencję np. wiórków kokosowych)
1 szkl. cukru
0,25 szkl mocnej, zimnej kawy (lub więcej jak potrzeba)

Masło utrzeć z serkiem. Stopniowo dadawać mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Zagnieść w kulę, przykryć i odłożyć. Orzechy wymieszać z cukrem i dolewać stopniowo tyle kawy, aż mieszanka będzie wilgotna i spójna.
Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 6-7 mm. Na nim rozsmarować orzechy zostawiając 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ostrożnie zwinąć roladę. Zlepić brzegi. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-4 godz. Ja włożyłam na całą noc.
Po schłodzeniu ciasta wyjąć je z lodówki i kroić nitką dentystyczną na plastry grubości 12 mm. Ja kroiłam nożem. Po ponad 10 godzinach w lodówce krojenie nożem nie stanowiło problemu.
Piekarnik nastawić na 180°C. Ciastka układać na blasze na papierze do pieczenia w odległości 2 cm i piec 23-27 min aż się lekko zezłocą. Studzić na kratce. Najlepiej smakują w dniu pieczenia.

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty