Śledzie ze śliwkami
Słone śledzie i słodkie śliwki to doskonałe połączenie, a gdy jeszcze dodamy do tego cukrową cebulkę doprawioną papryką otrzymamy pyszna zakąskę.Przepis Casi.
Składniki:
5 filetów matiasów
3 średniej wielkości cebule
20 dag suszonych śliwek
3/4 szklanki oleju
pieprz
słodka papryka w proszku
Filet moczymy w wodzie z mlekiem, odsączamy, osuszamy i kroimy w dzwonka.
Śliwki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, a następnie odsączamy. Cebulę kroimy na plasterki.
W słoiku układamy na przemian warstwy śledzi, śliwek i krążków cebuli. Ostatnią warstwę powinny stanowić sledzie. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i slodką papryką. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Przepis ten bierze udział w zabawie